Szövényi-Lux Orsolya

Gyógypedagógus, korai fejlesztő, képzőművészet-terapeuta

“A művészet az, ami képes átalakítani az életünket, és megvilágítani a világunkat olyan módon, hogy képesek vagyunk rájönni, mi a lényeg és mi az igazán fontos.” Jean Dubuffet

Tanulmányaimat az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon kezdtem szomatopedagógia és értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirányokon. Egyetemi tanulmányaim alatt számos művészeti órán vettem részt mind zene és vizuális területen. Gyakorlatomat Portugáliában szereztem az APCC rehabilitációs intézményben, ahol célzott mozgásterápia mellett hidro- és hipoterápiába is betekintést nyerhettem. Mozgáskorlátozott és értelmileg akadályozott személyek művészetterápiás foglalkozásait látogathattam, melyből kiállítás is készült. 2020 októberétől két éven keresztül a Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szentendrei Tagintézményében dolgoztam mint gyógypedagógus, korai fejlesztő. Főbb tevékenységeim diagnosztika és terápiás területekre egyaránt kiterjedt. 2022 júniusában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végeztem képzőművészet-terapeutaként. Szakdolgozatomban a pszichoszomatikus betegségeket vizsgáltam művészetterápia tükrében. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikán dolgoztam, a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai osztályon, mint gyógypedagógus és művészetterapeuta. Főbb tapasztalataim az evészavar és hangulatzavar területén végzett művészetterápiás munka, illetve gyermekpszichiátriai kórképek diagnosztikájában való részvétel.
Tanulmányaim alatt számos önkéntes munkát végeztem gyermekek körében itthon és külföldön. mely tapasztalatokat a munkámban is kamatoztatom (Szászvárosban, Böjte Csaba testvér árvaházában, Srí Lankán egy buddhista kolostorban SNI-s gyermekekkel).

A művészetterápia sajátosságai lehetővé teszik, különböző korcsoportok (általános iskolások, serdülők, valamint felnőttek) célirányos terápiáját: ellazult állapotban végzett nonverbális módszer célja az egészségmegőrzés, egészségfejlesztés és gyógyítás a test saját öngyógyító folyamataira épít: segít visszaszerezni az elveszett, vagy megcsappant testi-lelki muníciókat képes a tudatos és a tudattalan kapcsolatának megteremtése, ezáltal komplexusok és traumák feloldására kézzelfogható tárgy keletkezik, a problémákkal való könnyebb megbirkózást teszi lehetővé a képzőművészetterápiás módszerek kiegészülnek zeneterápiás eszközökkel.

Elérhetőségek:

+36 30 5789366

szlorsi.mt@gmail.com

Scroll to Top