Dr. Menczel Zsuzsanna

Okleveles pszichológus, tanácsadó-szakpszichológus

„Amikor olyan messzire mentél, hogy úgy érzed képtelen lennél még egy lépést megtenni, csak fele olyan messzire jutottál, mint amennyire valójában képes vagy…”

Szeretem a szakmámat, érdekelnek mások gondolatai, megoldásai az élet kihívásaival szemben. Örömmel tölt el, ha tudok segíteni abban, hogy a hozzám fordulók felszabadultabban, nyugodtabban, elégedettebben éljék a mindennapjaikat. Ehhez az Önmagunkkal szembeni őszinteségen keresztül vezet az út. Ez nem könnyű feladat, de mind személyes, mind szakmai tapasztalataim szerint a legcélravezetőbb lehetőség. 

Várom pszichológiai tanácsadásomra mindazok jelentkezését, akik úgy érzik, jelenlegi problémájuk, konfliktusuk – párkapcsolati, családi, munkahelyi / iskolai – megakadályozzák abban, hogy kiegyensúlyozottan éljék meg mindennapjaikat. A változás nehéz és sokszor fájdalmas folyamat. Mégis ez segít a fejlődésben, a továbblépésben. Én ebben a folyamatban tudok a klienseim mellé szegődni és kísérőként irányt mutatni, új szempontokat felvetni, amik segíthetik egy-egy nehéz élethelyzet megértésében, feldolgozásában, megváltoztatásában.

Munkám egy speciális területe a sportolók, sportolni vágyók segítése. Kiemelten foglalkozom hobbi sportolókkal, hiszen ők az a nagy többség, akik vágynak az egészséges, kiegyensúlyozott életmódra, de ennek megteremtése sokszor akadályba ütközik. A sport a testi egészség, változás mellett a lelki egészséget, jól létet is táplálja, valamint közösségi élményt is nyújt, új ismeretségek, barátságok, akár szerelmek lehetőségét is.

A sportolók gyakrabban, de társadalmi/ kulturális közegünknek „köszönhetően” egyre többen szenvednek az evészavarok valamilyen formájában. Munkám során sok klienssel találkozom, akinek ez utóbbi nehézség adja a motivációt a segítségkéréshez.

A sportpszichológia szakmai hátteréről, egyéni felhasználhatóságáról szerzett tudásomat 2020-ban megjelent könyvemben foglaltam össze, címe: Az összkomforton túl.

2004-ben végeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia és pszichológia szakos tanár szakán.

Ezt követően az akkor még Csepeli Nevelési Tanácsadó néven működő, ma már Pedagógiai Szakszolgálat, csapatában kezdtem el dolgozni iskola pszichológusként.

Ezzel párhuzamosan (2005) kezdtem el dolgozni a Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Karán, ahol pszichológia előadásokat, valamint készségfejlesztő-, illetve kommunikációfejlesztő csoportokat tartottam.

2017-ben kapcsolatba kerültem az Egyszülős Alapítvánnyal, akik a gyermeküket egyedül nevelő szülőket hivatottak segíteni, ebben a nehéz életszakaszban. Velük együttműködve tartottam csoportot a szülők részére, ahol egymást segítve tudták helyzetüket átértékelni, elfogadni és változást generálni működésükben.

2018-ben a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológia Karán folytattam a tanítást. 2019-től teljes állásban dolgozom kliensekkel, akik elsősorban életvezetési, párkapcsolati problémákkal, önértékelési gondokkal keresnek meg, valamint bármilyen sportolással

összefüggő nehézséggel, pl. teljesítmény csökkenés, kiégés, sérülések, motivációvesztés. Emellett szakmai cikkeket írok, felkérésre előadásokat és tréningeket tartok.

Szolgáltatások:

  • pszichológiai tanácsadás
  • sportpszichológia, szubklinikai evészavarok
  • pár-, és családterápia.

Módszerek:

  • Sématerápia
  • Autogén tréning
  • Érzelemszabályozási technikák
  • Rendszerszemlélet
  • Sportpszichológiai technikák
Scroll to Top